2014 ismét a modularitás éve lesz, ennek fényében most kicsit elmélkedek egy moduláris terepasztalról, amit reményeim szerint jövő héten meg is építek.

Hogy miért kell még egy terepasztal, ráadásul moduláris?

A klubban található terepasztalok nagyon jók Flames of War-ra, vagy 40k-ra, a kisebbek pedig Warmachine/Infinity játékokra, de nekem nagyon régóta egyik kedvenc játékom a Force on Force, ami 2'×2' asztalt használ alapvetően, és a nagyobb ütközetek is elférnek 2'×3' asztalon. Ehhez a mérethez eléggé overkill kategória már a 4'×4' asztal is, nemhogy a 6'×4', ráadásul ha lenne egy saját bemutatóasztalom ehhez a játékhoz, meg tudom oldani, hogy egyik fele sivatagi, a másik pedig füvesített legyen.

Sajnos itthon nincs annyi helyem, hogy egy teljes méretű terepasztalt elhelyezzek, ezért célszerű úgy megoldani a dolgoz, hogy szétszedhető legyen kisebb elemekre az asztal, ehhez valamit ki kellett találni. Nekem a legjobb egy 30 cm körüli oldalhosszú négyzet lenne, ebből pedig 6 db már elég. Könnyen szállítható akár teszkósszatyorban is, de hátizsákba is be lehet dobni.

Anyagválasztás, tervek

Szerencsére az anyagválasztás volt meg először, amikor a klubban megláttam Petrow kolléga házilag készített Warmachine sablonjait. Ezek egy körülbelül 2-3 mm vastag habosított PVC-lapból készültek, amiről egyből beugrott, hogy ez teljesen jól használható épületekhez, onnan pedig csak egy kicsit kellett továbbgondolni a terepasztalhoz.

Maga az anyag nem vészes árban, kb. 1200-1300 Ft négyzetmétere, plusz 10%-ot szoktak kérni a méretre vágásért.

Ahhoz, hogy a 30 cm-es négyzeteket egymáshoz tudjam rögzíteni, több megoldás is felmerült a mágnesekkel kezdve (ismerve precíziós mérési és fúrási skilljeimet, ezt gyorsan elvetettem), végül azt találtam ki, hogy ugyanebből az anyagból kellene kis rögzítőelemeket gyártani.

Ehhez az kell, hogy a tile-ok oldalain legyen ennek megfelelő hely, tehát több rétegből kell őket elkészíteni, és a középsőn kialakítani a kapcsolódási pontokat.

A terv a következő:

modboard3.png

A legtöbb helyen számítógép-vezérelt gépekkel vágják a lemezt, úgyhogy akár készre vágatva is meg lehet venni az alkatrészeket, már csak a ragasztás marad ránk, és kész is a terepasztal alapja. Egy 2×1 m-es lemezből össze lehet hozni 6 négyzetet a hozzájuk való kapcsokkal, és még marad bőven anyag berendezni épületekkel.

Ez árban megáll olyan 3000 Ft körül. Nagyobb táblát már nem biztos, hogy gazdaságos így megcsinálni, bár ha beleszámoljuk, hogy ezt kispolski-csomagtartóban is el tudod vinni bárhová, lehet, hogy megéri megfontolni.

Egyelőre itt áll a projekt, jövő héten fogjuk beszerezni várhatóan az alapanyagot,és akkor írok egy postot az elkészítésről is, illetve a strapabíróság is terítékre kerül.

A bejegyzés trackback címe:

https://drcsernuswargame.blog.hu/api/trackback/id/tr175812373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása