- Molonoknaja - mondta Orsus végül.

Alexej bólintott.

- És csak a gépeket zúzzuk szét, másnak nem esik bántódása, ugye?

- A hajuk szála sem görbül meg.

Orsus az ivó padlóját bámulta. - Egy műhelyet nem olcsó kiépíteni. Emlegettél valami jutalmat.

- Egyhavi béred.

- Kettő. - Az arcán lévő kifejezés nem sok jót ígért az alkudozást illetően. Alexej kicsit gondolkodott, majd bólintott.

- Akkor kettő. - Arcára hűvös mosoly ült ki. - Jó, hogy újra köztünk vagy.

 

-------

 

- Az erődöt Vadkanhágónak hívják - mondta az újonnan kinevezett Frolova kommandant. - Ord katonáinak a kezében van már évtizedek óta, de büszkén mondhatom, hogy az erőd vonalán túlra nem jutottak. Ez a falu, Deshevek itt évek óta szinte az erőd lábánál fekszik, de mindvégig dicső, khadori fennhatóság alatt állt. - Hangjába jeges él költözött. - Egészen mostanáig.

Orsus Zoktavir parancsnok homlokát ráncolva nézett a térképre. - Bevették a falut?

- Kaptam pár jelentést a helyi kémeimtől. Nem túl részletes, de ebben az esetben úgy érzem, érdemes vele foglalkoznunk. Nem szeretném elveszteni ezt a falut.

Orsus megfordult, és már az ajtó felé indult. - Felkoncolom mindet.

- Nem túl sűrűn olvassa a haditörvényszék utasításait, ugye Zoktavir?

Orsus hátrafordult: - Kommandant nem említette volna a kémeket, ha nem akarná őket holtan látni. A falu veszélyben van, én pedig megvédem őket. Vagy talán azt akarja parancsba adni, hogy tagadjam meg a szolgálatot az uralkodó felé, és kíméljem meg az ellenséget?

- Nem csak öléssel szolgáljuk a birodalmat - válaszolta Frolova . - Ha a cárina így akarná, akkor maga lenne a kommandant, és én a parancsnok.

Hagyott egy kis időt, hogy Orsus teljes súlyában felfogja a mondandója légyegét. Bármely más közkatonát hadbíróság elé állított volna egy hasonló megjegyzésért, de Orsus csatamágus volt, a birodalom egyik legnagyobb hatalmú fegyverforgatója. És valóban, Khador hű szolgája is, aki ügyesebben, elszántabban, gyorsabban - és szemmel láthatólag nagyobb élvezettel - ölte az ellenséget, mint bárki más a kommandant parancsnoksága alatt.

De ez a fajta elszántság veszélyt is jelentett. Nem a katonai engedetlenség, hanem a józanész okán. Orsus minden problémára csak egy megoldást ismert: ölni, és még többet ölni. És egy nap túl messzire fog menni, túl sok szabályt fog áthágni - akkor pedig az úr legyen irgalmas. Frolovának ki kell valamit találni, amivel kordában tudja tartani a csatamágust, de erre most nem volt idő. A desheveki eset azonnali cselekvést kívánt.

- Csak azért figyeltünk fel a falura, mert az elszakadást fontolgatják - mondta Frolova.

Orsus éles hangon válaszolta: - Mocskos köpönyegforgatók. Felelni fognak a tettükért.

Szavaiból sütött, hogy szeretné máris ízzé-porrá zúzni a felelősöket.

- Nem hóhérnak küldöm oda, de nem is kívánok magára túlzottan kifinomult fondorlatokat bízni  - felelte a kommandant. - A kémeim már dolgoznak a felforgató elemek elhárításán. Magát egy dologért vezénylem csak oda, Zoktavir parancsnok. Azt akarom, hogy félelmet keltsen az ott lakók szívében. Hadd lássák Khador katonáinak az erejét. Véssék jól az eszükbe, hogy árulás esetén csak Menoth irgalmában bízhatnak. Emlékeztesse őket a birodalomhoz való hűségre, és hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik garantálhatják a biztonságukat. Ezeknek a kémeknek… ezeknek a bomlasztó elemeknek nem szabad táptalajt adnunk.

- Meg fogják tapasztalni Khador erejét, jobban is, mint szeretnék.

- Ajánlom is. Királyságunk erős, de néhány hitetlen, peremvidéki rebellis másról suttog. Gyengének nevezik az új királynőt, túl fiatalnak, akit a tanácsadói bábként rángatnak. Mutassa meg a cárina hatalmát, és ezzel csírájában elfolytunk minden ilyen pletykát.

Orsus tekintete lángolt: - Megfordult már a fejében, hogy ezek az elégedetlenkedők többet is terveznek, mint elszakadni a birodalomtól?

Frolova összeráncolta a homlokát: - Szakadárokról beszéltem, nem forradalmárokról.

- Akárhogy is nevezi, ezek árulók - felelte Orsus. - És ahol egy van, ott van száz másik is. A hűtlenség ragályként terjed. - Kezét a kilincsre tette. - Előkerítem a felelősöket.

- Lásson hozzá. Leléphet.

Zoktavir parancsnok kilépett az irodából, felvette baltáját, és elindult, át a csarnokon.

A bejegyzés trackback címe:

https://drcsernuswargame.blog.hu/api/trackback/id/tr826415841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása