Úgy hozta az élet, hogy Tamás kolléga megkérdezte, hogy benne lennék-e a GW-féle Gyűrűk Ura játék kipróbálásában, amire én természetesen azonnal igent mondtam. Ekkor elkezdődött a lázas eBay-ezés, hogy vasudvardi seregem magját felépítsem. Szerencsére ez a játék nem igényel sok figurát, és valamiért a népszerűsége is elég alacsony, így nagyon jó áron be lehet szerezni hozzá a figurákat.

Vettem is gyorsan uruk hai és mordori orkokat, illetve amikor karaktereket vadásztam (akik ugye fémfigurák), láttam egy jó nagy adag Moria goblint elég jutányos áron, így "max. szövetségesnek jó lesz" alapon licitáltam is rájuk, és 7 fontért az enyém lett több, mint 60 kis zöld genya.

Mivel az Uruk hai alapdobozban nincsenek távolsági fegyveres figurák (a számszeríjászok pedig jó drága fém/finecast cuccok, illetve akkor az eBay-en sem találtam, az inkvizítoros cikkben említett kiváló konverzióhoz pedig dark elf számszeríjam sincs), ezért úgy döntöttem, hogy a tanulócsatára Mória gyermekeivel indulok.

A goblinok mellé kellett valami ütőerő is, ezért beszereztem pár Warhammer Fantasy Forest Goblin Spider Rider alól a hátasát (alapvetően tetszenek a LotR figurák, de a pók nem, úgy néz ki, mintha a kreatív részleg a havi fizetését különböző drogokra költve, a határidő utolsó napján a helyi kínai áruházban az utolsó fontjukból megvették volna az első csomag gagyi műanyag pókot, amit megláttak, aztán ment is  az öntőrészlegbe az egész), mivel a filmben az óriáspókok nem jelentek meg, így volt ennyi szabadságom.

Utána jött az egy hetes LotR-projekt, ha már úgyis szabadságon vagyok, legyen hangulatos a tanulómeccs alapon. Kedden összedobtam pár tereptárgyat, szerdán kifestettem a goblinokat, csütörtökön a tereptárgyakat és a pókok talpait, pénteken pedig a pókoknak estem neki, akik délelőtt 11-kor érkeztek, így a délután 4 órai indulásra kicsit sürgetni kellett a dolgokat. A gagyi koponyamintás potrohú pók kapott Green Stuff-ból szőrt, a lemezes testű póknál szerencsére csak a fejtor részt kellett megcsinálni. Miután a Green Stuff délután fél 3-ig sem kötött meg, kénytelen voltam úgy lealapozni és kifesteni őket (ha már elvileg összehúzódás-mentesen köt, akkor ebből olyan nagy probléma nem lehet), de végre kész voltak kicsivel 4 óra után, így az első 200 pontnyi Mória seregem teljes pompájában vonulhatott fel hazai pályán.

Gyors ismertető a rendszerről


Én alapvetően nem vagyok nagy barátja a GW-féle rendszereknek, de a LotR SBG üdítő kivétel. Sok számomra zavaró dolgot megváltoztattak, és amúgy is skirmish-párti vagyok.

A rendszer végre helyén kezeli a prioritást, azaz minden kör elején dobni kell, hogy ki kezd, ami nagyon jó.

Kicsit megvariálták az IGO-UGO rendszert, mert itt már fázisonként (amiből 4 van, a Priority, Move, Shoot, Fight, de ebből nekünk már nyilván csak az utóbbi 3 számít) van a váltakozás, tehát A játékos mozog, B játoékos mozog, A játékos lő, B játékos lő, és így tovább, ami szintén ad egy plusz mélységet a játékhoz, nem csak a "nézek fél órán keresztül, amíg a másik lemozgatja a 30 figuráját egyesével, és még le is lövöldözi a fél seregem"-típusú csaták mennek, ráadásul ugye hiába helyezkedik jól az íjászaival, ha nekem utána még van lehetőségem elmozogni LoS-ból (ez például előny a nem priority-birtokló játékosnak).

A lövés fix célszámra megy, hasonlóan a 40k-ban a BS-hez, de itt végre le tudták írni, hogy 4+, nem kell 7-ből kivonogatni az értékeket.

A harc kellően egyszerű, de szerintem teljesen jól modellezi a dolgokat, eltérően a 40k-féle "becsattan 10 Space Marine a 40 fős ork hordába, természetesen mindenki más fegyverrel harcol, és az fél óra, mire a kezdeményezéseken végigmegyünk"-témától, itt mindenki egyszerre üt, és a közelharcot támadásonként 1-1 kockadobással meg lehet oldani.

Ha megvan a találatunk, akkor jöhet a sebzés, ami a GW-féle Trademark Strength-Toughness (bár ebben a rendszerben Defence-nek hívják) kereszthivatkozással állapíthatunk meg, ezt szerintem mindenki ismeri. Ebben a játékban ez egyébként amolyan szegény ember páncélmentőjeként működik, ugyanis a páncél a defence-t növeli, nem kell rá külön dobni, mint a 40k-ban. Ha ez is megvan, akkor a célpont általában lekerül a tábláról, de itt is vannak többsebes modellek, akiknek le kell vinni a sebeit 0-ra.

Van még mágia is, bár azt egyelőre nem próbáltuk ki, majd legközelebb.

Maga a rendszer igen gyors és pörgős, a 200 pontos csatáink lementek kb. 1-1 óra alatt, ráadásul nem is körlimittel játszottunk, hanem teljes kiirtásig, bár ez majd a jövőben nyilván módosulni fog különböző küldetésekkel.

Csatajelentés

Akkor nézzük meg, hogy megy mindez a gyakorlatban.

2013-11-29 19.03.19.jpg

Első körben az elfek megindultak előre, miközben az íjászaik a kőfalak mögött kerestek menedéket.

A goblin íjászok szintén megindultak (mivel rövid az íjuk hatótávolsága) az óriáspókokkal karöltve, mert ők meg ugye jól harcolnak. A közelharci goblinok maradtak a fal mögött, mert ez egy jól védhető pozíciónak tűnik.

2013-11-29 19.32.24.jpg

A goblin íjászok és a pókok felőrölték a hátulmaradt elfeket, így már csak Haldir, három közelharcos elf és két íjász maradt, akik elindultak megtámadni a fal mögött lapuló goblinokat, miközben az íjászaim lőtték őket.

2013-11-29 19.37.59.jpg

A falnál sikerült az elfeknek áttörni. Hát igen, a goblinok 2-es fightingja minden, csak nem acélos, de szerencsére jó ideig képesek feltartani az ellenséget, mert a defense-ük viszont elég magas, főleg pajzzsal. Közben a közelebb araszoló goblin íjászoknak sikerült kilőni az egyik elf íjászt.

2013-11-29 19.42.22.jpg

Itt becsattant a pók is a közelharcba, de gondolom, nem árulok el nagy titkot, ha elmondom, hogy Haldir ellen ő sem ért sokat, a végére a maradék pár elf levágta az összes goblint, aki nem futott le a pályáról.

Összefoglalva ez egy nagyon jó kis játék, nem értem, hogy miért nem terjedt el jobban, mindenesetre itt Hévízen beindul.

Következő cikkem egy gyors és olcsó mágneses seregszállító-táska elkészítését mutatja be, várhatóan pár napon belül (de lehet, hogy még ma este).

A bejegyzés trackback címe:

https://drcsernuswargame.blog.hu/api/trackback/id/tr105669762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

janos900 2013.12.01. 12:04:41

Jó lett a beszámoló, hasonló a véleményem a rendszerről. Szórakoztató, a filmeknek hála bárki bele tud helyezkedni a hangulatába, nem is kell sokat magolni, és meglepően olcsó az Evilbayról szemezgetve.
süti beállítások módosítása